uppcon söndag / uppcon sunday

Jahapp så var Uppcon över, skandinaviens största manga- och anime konvent.
Lite lessamt känns det. Inte för att helgen är över utan snarare för att det är det största konventet i hela gripande norden! Vi funderar på att så fort som möjligt lämna landet och dra oss mer österut, så "litet" kändes det.
Nä seriöst, Uppcon är en väckarklocka och jag tycker folk med intressen av japansk populärkultur ska ta och hoppa på tåget nu, speciellt om du vill ut på marknaden med importerade produkter eller egen design, då intresset växer.
Visst, vi har länge haft Nintendo nördar (som det var många av på Uppcon) men utöver manga- och animeberoendet som tog form i det stora cosplayandet så såg man många som verkligen valt en japansk [kläd]stil, tänker då främst på lolitas, visual keis och decoras som var de mest utmärkande i helgen. Tillsammans blev det ändå en skön miljö trots att folket på plats var mycket blandat och från 3 olika generationer – mycket trevligt!

Men en sak som vi disskuterade var just det hur försvenskat stora delar av konventet kändes, men det är ju också främst besökarna som skapar stämningen och det kändes som om många bara kom för att ha något att göra tills Hultsfred ungefär.. Jag hade i allafall mer än gärna sluppit amerikansk 90-tals pop när jag gör origami, svenska festivalritualer på torget och "asiatisk" buffé med kniv och gaffel och sett mer av försäljning, sevärda filmer och det utlovade godsakerna från Moshi Moshi Kawaii Café som helt enkelt inte fanns. Lessna cupcakes med grön frosting för 25kr och Moshi Moshi Kawaii ägg räckte inte helt enkelt för att skapa en intressant fika upplevelse.
Men hatten av för initiativet, allt jobb med förberedelser och alla frivilligarbetare! Uppcon har en bra grund men tror det krävs lite bättre administration, och marknadsföringen som många konventare lämnar är tråkig. Att bli utkastade från McDonalds, butiker och gallerior för att man inte kan sköta sig ger hela kulturen dåligt rykte och det är många som reagerat i staden över dessa "utklädda freaks", tyvärr.
Tror personligen att alla filurer med "krama mig" lappar som i timmar flöt omkring som i trans och jagade kramar tydligt avslöjade det tragiska att det där "lilla" extra saknades. Det där lilla extra som kommer göra Uppcon närmast perfekt. Håller tummarna för nästa år!

Men faktiskt.. Helgen var ju den skönaste på länge!`u´



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

botten
okaeri

top

top