hearty clay färgblandning + molds



Hearty Clay är en speciell lera och ny för de flesta. Hearty är fantastisk på många sätt men en sak som kan vara knepig med Hearty är att blanda färger. Vidare, hur fungerar det här med molds egentligen? Varför fastnar leran ibland?

Hur blandar man Hearty färg?

Hearty färgerna är JÄTTE dryga och räcker länge, det är främst vit Hearty som går åt om man sysslar med bakelser och sötsaker. Med basfärgerna fungerar Hearty färgblandning precis som en 4-färgs skrivare och "CMYK" principen, (CMYK = Cyan, Magenta, Yellow, Black), som tillsammans med det vita från pappret kan få fram alla tänkbara färger.
Padico har varit så snälla och gjort ett "Clay Color Scale" verktyg, tillsammans med medföljande "Color Chart" kan man lätt se hur mycket av vilka färger man ska använda för att få den färg man vill ha. Jobbar man mycket med Hearty rekommenderar jag varmt detta verktyg!
Känns "Clay Color Scale" lite overkill så kan jag bara tipsa om att vara sparsam med färg när du blandar. Prova dig fram steg-för-steg, det är det bästa!

Att välja färg

När jag ska göra kak- och tårtbottnar, muffins, våfflor etc så brukar jag använda en ljusgul nyans. Inte för att dessa saker ska vara just ljusgula men för att det är en väldig bra grundfärg. Tänk dig att du skulle baka på rikigt, hur ser smeten ut för våfflor? Ljusgul! Försök få till Hearty färgen efter hur den riktiga smeten ser ut, detta sätt är perfekt om du ska göra bränn- eller stekeffekter sedan med akrylfärg! Den slutgiltiga färgen för en våffla är ju brunstekt våffelsmet. Right? Med akrylfärg får du till det där lilla extra som får ditt deco att se mumsigt realistiskt ut. YUMYUM. Mer om hur du gör effekter med akrylfärg kommer i en annan tutorial. Nu ska vi göra ett pajskal i "kakgul" färg!



När man använder molds..
Molds (former) är fruktansvärt roliga och smarta prylar för deco. Jag kan rent av säg att utan molds så är det omöjligt att göra eget deco som ser såpass proffsigt ut varje gång. Dessutom sparar du timmar på att ha färdiga molds! Med molds kan du få till sötsaker som annars bara kan produceras i fabrik.
Hearty Clay är speciellt utvecklad för molds, den är mjuk och smidig och formar sig snabbt och enkelt. Utan större ansträngning kan du få ett väldigt bra resultat med din mold. Men Hearty är också en väldigt mjuk lera, jobbar du för mycket med den så att den blir varm händer det att leran kan fastna i molden! Hur gör man då?!?
Det absolut bästa tipset för att undvika att lera fastnar i molden är lotion(!). Japp, lotion! Det spelar faktiskt ingen roll vilken slags lotion du använder, bodylotion, fuktcreme, t o m body butter (bara den inte är för tjock). Jag brukar använda en lotion som luktar gott. Stryk på ett tunt tunt lager lotion på de större ytorna i molden och tryck sen i Hearty. Nu ska det fungera utan problem! *w*

Ta upp avtrycket ur molden

Hearty är mjuk och är man inte försiktig så kan det gå åt skogen när man tar upp sitt avtryck ur molden. Ibland kan man pilla upp med ett verktyg men det är inte alltid det fungerar med Hearty utan att man pillar sönder alltihop. Använd istället den överblivna leran och "sug" upp det moldade avtrycket!
Men se först och främst till att du tagit bort det mesta av ler-överflödet från avtrycket. Hearty kan man visserligen lätt skära i när den torkat men varför slösa med lera?

Fixa till
När ditt avtryck kommit upp ur molden händer det att man kan behöva rätta till något om man är petig. Kanske formen ändrats en aning, kanske en detalj blivit en aning utsuddad etc. Detta gör du lätt med ett verktyg, Padico har ett smart litet "Clay Tool Kit" med 3 utmärkta verktyg för att fixa till lera!



Fortsätta eller vänta?

Hearty Clay påbörjar en torkprocess så fort den tas ur förpackningen, redan efter ca 30 min är ytan torr.
Detta innebär att man behöver jobba ganska fort, efter ca 15 min är det svårt att få till bra avvtryck med mold.
Men har du lyckats få till ett bra avtryck som ovan så kan du i stort sätt fortsätta jobba med det, trots att det inte torkat helt. Men det bästa är ifall du väntar några timmar innan du börjar med akrylfärg, lack, sauce, whipped cream etc.
Hearty Clay krymper ca 8-10% under torkning. Därför blir reslutatet liiite mindre än det du beräknat från början.

Hm.. Vad ska jag göra med detta hjärtformade pajskal månntro? û_û


s h o p   d e c o..
Hearty Clay
Padico Clay Color Scale
Decollage Sweets Clay Mold pastry
Padico Clay Tool Kit

Kommentarer
Postat av: Kokorochan

svar: oh i thought you could since your blog and site are in swedish? :O but maybe it's not you who writes it :P yes I do like China ^^ and asia very much<3



very nice to talk to you to ^^ were in China are you from? :)



sorry for my english, it's not very good xD



hugs<3

/kokorochan

2010-11-07 @ 14:42:39
URL: http://kokorochan.blogg.se/
Postat av: Kokorochan

Oh I see :D nice to meet you both ^^ i love your site :D <3 do you speak english with each other or can she speak chinese? :)



I was in Beijing ^^ when did you move from China? Do you travel there often? :)

2010-11-08 @ 18:10:26
URL: http://kokorochan.blogg.se/
Postat av: Anonym

Aaahhh! Jag fattar inte hur man ska få upp dcogrejerna ur molden û_û Jag känner mig lite trög. Och jag förstår inte det där med att "suga upp" leran. Och jag fick inte heller riktigt grepp om det där med hur man skulle ta bort leran från det som sedan blir avtrycket TT_TT Jag är verkligen trög, men tacksam för svar.

2011-07-04 @ 00:15:39
Postat av: Emma

vad fint det blev

2011-08-28 @ 12:39:38
URL: http://mellotiora.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

botten
okaeri

top

top