bootleg? hur man undviker fake nendoroids

Den japanska figurmarknaden är enorm, den är bred men också snabb. De större företagen släpper flera nya figurer i månaden, många blir snabbt förbokade och slutsålda innan de ens hamnar i butiken. Andra står på hyllan ett tag innan de åker i väg men det är generellt sällsynt att man rear ut figurer. Det beror på att man i majoritet tillverkar efter hur stor efterfrågan är men ofta släpps också "limited edition" figurer. Nendoroids har vuxit till att ha blivit en av de mest populära slags samlarfigurer, de är både söta och roliga men inte heller för dyra så det är inte så konstigt!
Vi har en del kunder som mailar oss med olika slags frågor, de är helt nya på det här med figurer och vill veta mer. Vidare har vi andra kunder som är superglada för att de har hittat Nendoroids som varit slutsålda hos oss via andra återförsäljare, och dessutom billigt! Dessa Nendoroids köps från ebay.com, Kina, Hong Kong och även svenska tradera.se. Problemet med dessa är att de är s k "bootleg", fake. Garanterat. ∏-∏
Fake-säljare är smarta, de använder i majoritet originalbilder när de säljer men ändå begår de misstag, främst gällande priset. Visst är det najs att spara pengar men i slutändan så sitter man med något som inte alls känns trevligt, originalen är ALLTID bäst och det är betydlig skillnad. Vi vet vad vi talar om, trots allt det var ju de där misslyckade köpen som blev drivkraften till att starta Okaeri.se! ^w^
Här följer en liten guide för hur man undviker fake Nendoroids, vad man ska tänka på, hur man ser skillnad et c.

När du letar Nendoroids så finns det några frågor du bör ställa:

1. När släpptes egentligen denna Nendoroid i Japan?
Ju äldre en figur blir desto svårare är det att få tag på den, figurer är ju samlarprylar! När det gäller Nendoroids så är releaser från 2005-2008 generellt svåra att få tag på, även i Japan. Har man tur så kan man hitta men då får man också betala betydligt mer än normalt. Death Note Nendoroids släpptes 2007-08 och tillhör absolut till denna kategori. Skulle du hitta en äkta L Nendoroid så skulle den kosta 600-800kr, och mer. Detta gäller även Nendoroids från The Melancholy of Haruhi Suzumiya, Lucky Star och Vocaloid. Men även nyare releaser kan ofta vara svåra att få tag på efter release, man bör ha förbokat dessa, det gäller te x Miku Hatsune Nendoroids, Black Butler och K-On!

2. Vad kostar den?

249kr för en importerad Nendoroid är inte normalt, speciellt inte när den kostade mer när den hade release i Japan! Vi har också högre skatt i Europa. En populär Nendoroid som släpptes för några år sedan kan inte minska i värde, alltså så är en ny "L" Nendoroid som kostar runt 300kr garanterat fake, tyvärr. Men det händer att det säljs fake betydligt dyrare också på webben. även på t ex cons där de kostar runt 400-600kr trots att det är ren bootleg.. Handlar man via webben och säljaren använder originalbilder så är det enda man kan göra att:
1. Kolla priset. För bra pris är för bra pris, punkt.
2. Fråga säljaren om han/hon kan garantera äktheten.


Misstänker du att du fått hem en fake? Här är saker som hjälper dig att avgöra:


1. OMG too shiny!
Det första man lägger märke till på fakes är att de är blanka, riktiga Nendoroids är gjorda i matt PVC inte blank plast. Den blanka plasten ger ett väldigt billigt intryck men det är inte så konstigt, denna slags plast är också betydligt billigare! Denna slags plast gör också deformeringar, hack och småhål möjlig, de gjutna delarna är inte helt jämna och helhetsintrycket blir slarvigt. Att hålla i en fake Nendoroid är nästan(!) som att hålla i en McDonalds leksak från ett Happy Meal. Inte najs alls med tanke på vad du betalt och inte alls "Nendoroid"!



2. Eh, hur målar dom egentligen?
Det är viktigt att veta att alla Nendoroids är handmålade! Små variationer kan förekomma mellan varje figur men jobbet görs alltid väldigt proffsigt och med fantastiska detaljer, färgnyanser och skuggningar på originalen. Ett stort problem med fakes är att de missar det här med målningen. Man slarvar med färgnyaser, streck, vinklar och effekter. Men också designfel förekommer mycket! Ögonen är annorlunda, man har missat en materialeffekt, en skuggning på ett plagg är helt borta eller så är något i fel färg! Men värst är väl ändå när man gör fel ögon till fel mun och fel ansikte.



3. Förpackning, paketering och placering.
Fake tillverkarna är duktiga på att kopiera förpackningsdesignen men ibland missar dom väsentliga detaljer. Ser boxens design taskig ut i trycket? Garanterat fake. Nendoroids packas också väl i sina förpackningar, man täcker varje Nendoroid med en skyddande plast och försluter boxen med en runt transparent klistermärke. I många fall märks boxen också med ett klistermärke från tillverkaren, licenshållaren eller agentföretaget (agenten säljer vidare till andra återförsäljare.) Samma Nendoroid placeras alltid likadant även om man tillverkar den igen p g a populäritet (reproduction). Fakes däremot är paketerade dåligt och slarvigt. I vissa fall används även en annan placering och ansiktsdesign än orginalet, wrong face! °_°



Det absolut bästa rådet till att undvika fake vi kan ge er alla är att BARA handla hos seriösa återförsäljare som kan garantera äktheten och tar ansvar om något går fel. Vidare råder vi att förbeställa [pre-order!] nya releaser så att du inte blir utan och måste "jaga" i risk att få tag på en fake.
Är priset för bra för att vara sant så är det för bra för att vara sant helt enkelt - en simpel regel att följa! Nöj dig inte med en fake, det är såpass betydlig skillnad!
Om man inte vill handla från oss på Okaeri.se så kan man handla från amerikanska eller japanska webbutiker, de finns några stora och seriösa webshoppar som skickar till andra länder. Framför allt, undvik de där småförsäljarna på auction sajter, ok? Don't support bootleg!

Lycka till nu i Nendoroid shoppandet och ha så kul! ^w^


Uppdatering, hade lagt en upp fel Snow Miku bild! Ber om ursäkt. ∏v∏

Kommentarer
Postat av: Rebecca

Tack för tipsen..hm, för att vara på den säkra sidan kan man ju ta och bara handla av er:D^^ Hm, vi kör på det:D OwO

2011-01-10 @ 08:51:45
URL: http://bymebecca.blogg.se/
Postat av: Josefin

Håller med, tack för tipsen c:

Har sett på ett ställe med ett par Death Note nendoroids, och jag blev genast överlycklig eftersom jag gärna vill ha en egen liten L w men sedan när prislappen låg på 299 kr kändes det lite väl skumt :I

2011-01-10 @ 09:40:30
Postat av: Elin(DuzellChan@youtube)

Är ju en som åkt på detta några gånger =w=

Mesta dels min första visste jag inte enns om att det fanns fake.



Efter att jag väl tog och kolla upp det så fråga jag alltid alla säljare innan, men dom sa att det var äkta och använda mer ''normala'' bilder som var på dom äkta som dock var google bild ser man efter med.



Man blir väldigt besviken på företag som tar in bootlegs mesta dels för att dom själva inte vet om det alls heller :S

Utan antingen inte läst om det eller blivit lurade av japan och det ''worldwide'' versioner.

2011-01-11 @ 00:50:27
URL: http://rubberduckzilla.blogg.se/
Postat av: L

Bra inlägg :) Jag vill jättegärna ha en Hatsune Miku nendoroid men de som säljs på bla Tradera verkar vara fake... Kommer ni beställa in nya snart? Jag tror att det kommer en ny Yuki Miku snart :3

2011-01-12 @ 22:13:38
Postat av: Sophia

Till L:



Det kommer en ny Yuki Miku i februari, Snow Playtime Edition, men den är speciellt gjord för Wonder Festival 11. Skulle va ett mirakel om vi får tag på henne, men man vet aldrig ^w^

För andra Miku Nendoroids så får vi se, kanske vi kan få tag på efter release eller om dom gör reproduction igen..

2011-01-14 @ 18:48:29
URL: http://www.okaeri.se
Postat av: Tim

Har själv åkt på detta. Senaste gången när jag fick hem 2 Nendroidsfigurer som jag köpt på auktionssida såg jag direkt att de var fejk. Bilden på förpackningen var i rött "ljus", kartongen i billig papp, dåligt försluten och figurerna... Ja, jisses. Förutom blänket och det dåliga utförandet, tenderar en av figurerna att falla ihop så fort den blir beskådad (förmodligen för den vet att den är en fake!).



Det tråkiga nu är, jag kan känna så, vad ska man göra med fakefigurerna? De passar inte riktigt in i originalsamlingen nu, i alla fall vad jag tycker.



Jag fick min lärdom av detta. Väldigt bra information som kom fram här!

2011-01-18 @ 11:40:08
Postat av: H a c h i ~

Fu, vad dålig jag känner mig nu.. ;w;' Nu när jag läst detta, så inser jag att faktiskt alla mina figurer e fejk.. huhu :c Har ju iof bara en nendroid och typ.. 7 andra små figurer, som var vääldigt billiga (50 kr st) men ändå ;w;' Men det var nog ändå bra att jag läste detta, så jag inte köper mer fakes! :D

//hon som ni sjöng för på KultCon. ^o^~

2011-11-04 @ 02:03:40
URL: http://hachi.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

botten
okaeri

top

top