super lätta onigiri / super simple onigiri



Back from.. Ja, kaos?! Tänkte dela med oss av någe roligt iallafall för ibland gör vi sushi hemma – man kommer billigt undan, kan prova på nya sorter och så kan man dessutom käka sig proppmätt! Om sushi kan jag skriva i ett annat inlägg detta handlar om onigiri!
Första gången jag stötte på dessa "sötsaker" var i anime serien Fruits Basket. Jag blev nog lite kär. Onigiri betyder risboll och görs vanligtvis i trekantig eller oval form wrappad i nori, sjögräs. Vanligast är att man fyller onigirin med något saltigt eller surt som t e x inlagd umeboshi (typ plommon/aprikos) eller saltad lax men de finns massvis med olika smaker och fyllningar. Onigiris kan man köpa nästan överallt i Japan som convenient food och även speciella shoppar för enbart take out onigiri finns. Vissa gillar inte att norin blir fuktig så därför kan man även få tag på onigiris man "sätter ihop" själv!

Har man det som liten svensk svårt att få till det med fyllning och smak kan man faktiskt köra enbart sushiris och nori, tro det eller ej men det är också gott. Får du ris över när du gjort sushi använd det till en eller två onigiri! Forma trekanter och klipp ut lappar av noripapper och sätt runt. Om du vill, fixa ögon, det blir så mycket roligare! Dessa slags onigiri smakar faktiskt bäst dagen efter om de legat i kylskåp – perfekt på fikat istället för en ful macka!
Googla för sushiris recept å lets go!


S k a f f a ..
• sushiris
• japansk risvinäger
• socker
• salt
• nori ark

---

Back from.. hm, chaos?! I was thinking I should share something fun though, sometimes we make sushi at home – you save alot of money, you can try new kinds and also stuff yourself! I'll write about sushi some other time cause now it'll be about onigiri!  
First time I was confronted with these sweeties was in Fruits Basket, the anime. I think I fell in love. Onigiri means riceball and is usually made in triangular or oval shape wrapped in nori, seaweed. Normally you stuff onigiri with something salty or sour for example pickled umeboshi (kinda like plum/apricot) or salted salmon but there're lots of different flavours and fillings. You can buy onigiris almost everywhere in Japan as convenient food and there're also spical shops only selling take out onigiri. Some people dont like the nori to get moist so you even can find onigiris you put together yourself!

As a small Swede it might be hard to fix those fillings and flavours but you can actually do it with sushi rice and nori only, beleive it or not it's yummy aswell! If you get some left over rice when you made sushi use it for a onigiri or two! Make triangulars and cut pieces of nori to wrap around. If you like fix eyes, it makes it so much more fun! These onigiris actually taste the best a day after if they've been refridgerated – perfect for fika instead of a ugly sandwich!
Google for sushi rice recepies and lets go!


G e t ..
• sushi rice
• japanese rice vinegar
• sugar
• salt
• nori paper

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

botten
okaeri

top

top