blythe the dollBlythe är still hot kan jag lugnt intyga! För några veckor sen var vi ute och promenerade i Uppsalas stadspark, vad får vi inte se om två tjejjer som satt och pillade med sina Blythe på bryggan! Jag var tvungen att gå och fråga ut dom om ett och annat, och även pilla!
Jag har suttit till och från en period nu och läst på om underdockan från 1972 som snabbt blev utklassad av Barbie men som sedan blev återfödd 1997 tack vare en viss amerikansk tv producent som reste runt och fotade sin Blythe. Fotona publicerades och i Japan blev det hysteri. Från 2001 produceras Blythe under japanska Takara Tomy och Cross World Connections med licens från Hasbro, US, och på den vägen är det.
Numera är Blythe både modeikon och samlardocka, du ser henne i asiatiska reklamfilmer, på skönhetsprodukter och i konst sammanhang. Blythe är älskad av otaliga samlare och hobbyister världen över, hon var före sin tid på 70-talet men har nu verkligen hittat sin plats!
Men det är väsentliga skillnader från då och nu. En Blythe docka som 1972 kostade runt $25 ligger numera på runt $100, "special editions" kostar såklart mer. Vill du få tag på en vintage Blythe i bra skick från 70-talet kan du få hosta fram så mycket som $2000(!).
På Ebay kan man hitta en hel del, även custome made Blythes. På asiatiska auction sajter som Yahoo Japan kan man hitta mycket av de nyare Neo Blythe (släppta under Takara Tomy), men är du och semestrar någonstans i en asiatisk huvudstad tex Tokyo, Hong Kong, Seoul, Singapore, eller Bangkok så kan du stöta på Blythe i butik – Passa på! Att köpa Neo Blythe i butik lagligt i Europa kan du glömma, hon säljs nästan utelslutande bara i Asien.

Jag hittade en bra sida med tutorials for customizing av Blythe, puchicollective.com! Där kan du få hjälp om du vill byta ögon, fixa ny makeup eller sätta på nytt hår på din docka. Vidare kan du surfa in på Youtube för inspiration och givetvis den officiella Blythe sajten blythedoll.com..
Vi tycker det är dags för lite mer asiatisk dockhysteri i Sverige! Intressetrådar i svenska forum från 1998 duger absolut inte längre. Tejjerna som vi stötte på i Uppsalas stadspark planerade att starta ett svenskt Blythe forum, det låter kanon tycker vi!En härlig bild från Valeri / DutchBlytheFashion på Flickr!c h e c k..
blythedoll.com
puchi collective

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

botten
okaeri

top

top