byt wig på pullip, customizing intro
Nu börjar jag på en ny avdelning av tutorials, nämlingen "Okaeri doll customizing". Customizing betyder "anpassning" och att customiza en docka betyder att man designar om den, anpassar den, efter eget tycke och design!
I några veckor framåt kommer jag customiza om en Pullip Ddalgi till en karaktär jag tror de flesta känner till. Dessa tutorials är främst för nybörjare men kanske även vana customizare kan hitta inspiration eller dela tips och idéer.. I denna tutorial så tar jag bort original håret på en Pullip och sätter på en heatproof wig. Lättare sätt att customiza om sin docka finns inte!

Olika dockor, skalor och storlekar
Det finns många olika asiatiska dockor! Populära dockor att customiza är BJD, "Ball-Jointed-Doll", kulledade dockor. BJDs tillverkas av olika företag och finns i olika storlekar, 40 och 60cm är vanligt men det finns BJD från 21cm upp till 90cm. Mest vanligt är att customiza "enklare" dockor då de i majoritet är billigare än BJDs. Den kanske mest populära dockan att customiza är Pullip, hon har ett sött chibi ansikte, och är relativt lätt att få tag på tillskillnad från t ex Blythe.
Bra att veta är att man kategoriserar dockor efter i vilken skala de tillhör. BJDs finns i alla möjliga skalor, från 1:6 till 1:3, Pullip och Blythe hör till skala 1:6 precis som t ex Barbie. När man köper kläder och tillbehör måste man alltså se om skalan stämmer. Men tänk på att även om vissa dockor är i samma skala så behöver de nödvändigtvis inte ha samma storlek, de kan ju vara olika långa, ha olika slags kroppar och olika storlek på huvudena!
Men.. Vilken docka man än väljer så finns det oändliga möjligheter i hur man can customiza den: byt hår, ögon, smink, kropp och kroppsdelar utöver kläder och accessoarer. ˚u˚

Wigs, massor att välja mellan
Det finns otroligt många olika slags wigs, peruker, till dockor. Olika slags material, färger, stilar och prisklasser. Wigs köps efter dockans huvudomkrets i cm eller inch, tillverkare märker ofta sina wigs som t ex "Blythe wig" eller "Pullip wig" då dessa dockor är såpass populära. Men vissa wigs kan flera olika dockor ha, t ex så passar en wig som är märkt med storleken 8-9.5" (inch) Pullip men också BJDs som SD (Super Dollfie). En del syr också egna wigs eller så syr man direkt på skalpen – way too much for me, så det kommer ni inte se mig försöka göra. °m°

Ddalgi's makeover
Dockor blir lite som små personer när man tillbringar tid med dom. Det kan låta lite sjukt för en del men så är det. I japanska BJD kretsar kallar man t o m sina dockor "söner" och "döttrar"! För mig är inte dockor söner och döttrar men tanken är ju rätt söt.. Tänk om de levde!
Anyway, jag har planerat ett tag på att customiza om Pullip Ddalgi, I love her som hon är men behöver henne för nåt annat. Groove's wigs till Pullip, Dal, Byul, Taeyang och Isul är helt ok och ofta rätt fina.. Tills man håller en annan kvalitets wig i handen.
Jag hittade en perfekt lång och uppklippt "Heatproof Wig" i färgen "Peru Gold" från CoolCat till Ddalgi. Dessa heatproof wigs klarar av värme upp till 150°, det betyder att man kan använda både plattång och locktång om man behöver. Just denna wig är i väldigt fin kvalitet och känns nästan som riktigt hår!

1. Av med det gamla!
Original wigs är i majoritet påklistrade direkt på huvudet. Men de kan vara av- och påtagbara som på en del BJDs eller raka motsatsen: fastsydda i skalpen som på t ex Blythe. Är de påklistrade är det inge större problem att ta bort dom: pilla up kanten, greppa tag och dra. Hur smärtsamt det än kan verka så blir det bättre sen. - "Ah just ja, *happy* jag gick till frisören idag!". Not. Stackars Ddalgi.. ∏o∏
Vill man vara riktigt ordentlig så kan man ta bort klisterresterna med hjälp av finkornigt sandpapper, använd inte aceton eller andra vätskor då de kan förstöra plasten.2. På med det nya!
Wigs som denna Heatproof Wig från CoolCat har en resårkant och är därför stretchbar, väl på plats behövs inget lim vilket också gär det enklare ifall man vill byta t ex ögonchips eller wig, igen. På Pullip krävs det lite kraft för att få på en wig, man börjar med pannan och drar wigen bakåt över huvudet. Då Pullip har 3 spakar bak på huvudet så får man tänka till lite, här drog jag helt enkelt wigen över spakarna och palcerade dom i nätet mellan hårkanterna. Ddalgi kan fortfarande röra på ögonen, öppna och stänga ögonlocken utan allvarliga problem.

När du får av håret så är skalpen helt blottad, vill du byta ögonfärg utöver wig så måste du givetvis göra det innan du sätter på wigen. Man måste skruva isär hela huvudet och även ögonmekanismen för att kunna komma åt ögonglober och ögonchips. Beroende på vilken "årgång" av Pullip så kan stegen se olika ut i hur man gör detta, i nästa tutorial ska jag visa hur man byter ögonchips på Pullip Ddalgi (2010).

Men visst passar hon i sin nya, tillfälliga, look!? Kawaii ne? ˆvˆKommentarer
Postat av: Andrea

Hon blev riktigt fin i sin nya hårfärg! :D

2011-04-10 @ 02:40:51
Postat av: sara

vart köper man dom dockorna?

2011-04-10 @ 12:52:08
Postat av: Elsa

Awwe, älskar sista bilden. "TA-DA!"Vill verkligen ha en sån docka men alla dem som säljs på Okaeri är mycket mer detaljerade med fantasy-kläder o.s.v.

Vill ha en lite mer vardaglig docka. Var köpte du din?

Kan du försöka köpa in lite såna dockor och så?

2011-06-14 @ 18:02:48
Postat av: Nina

var har köpt de blonda håret?Fins det på okaeri?

2012-02-22 @ 14:05:51
Postat av: Nina

var har köpt de blonda håret?Fins det på okaeri?

2012-02-22 @ 14:47:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

botten
okaeri

top

top