glass med stearin, kryddor och kaffeEn underbart fin och rolig deco sötsak man kan göra i all oändlighet är glasskulor! Glasskulor är fina som smycken och andra accessoarer t ex hängades på väskan men också som decoden på mobil- eller Iphone skal. Hearty Clay är matt till utseendet och blandar sig såpass fint att man kan få till väldigt realistiska färgeffekter och däremed alla tänkbara glassorter. Men, hur ser riktig glass egentligen ut?

Hur man gör glass

Att göra glasskulor med Hearty Clay är en barnlek, om man hittat rätt teknik. Först och främst behövs en mold med en rund kupig form. Det absolut bästa tipset hittar du säkerligen hemma, som t ex ett matskeds- eller teskedsmått. Eller varför inte använda din Padico Clay Color Scale? ^w^
Blanda först Hearty i den färg/de färger du vill ha. Om du vill ha 2-färgig glass ska 2 färger blandas samman, men till lagom effekt. Se till att inte blanda för mycket, annars kan den fina effekten försvinna. När du blandat färdigt så slit/riv blandingen i mindre platta bitar. Dessa bitar staplas sedan på varann till en större klump och trycks med sidan neråt i molden. Why? För att ytan på glasskulan då blir sådär perfekt ojämn som riktig glass!
Innan du tar ut glasskulan kan du ta bort överflödig lera på kanterna, men ta inte bort för mycket! Tänk på att det bör vara en kant runt glasskulan för att få till en fin smält-effekt.

Att få till effekter med annat

Glass är fantasifull, du har glass med fruktbitar och syltsåser, glass med chokladkross och daim. Glass med godis och kex. Tänk "Ben & Jerry's" och du förstår, det tar liksom aldrig slut.
När man gör deco glass börjar man alltid med själva färgerna och där kommer första frågan: VAD för slags glass vill jag göra egentligen? Om vi börjar med en klassiker så är det givetvis GB's gräddglass med jordgubbssylt. Vitt med rött...? Nödvändigtvis behöver du inte försöka åstakomma detta med röd Hearty i vit. Låt oss istället försöka hitta något annat slags "material" för att få till en snyggare sylteffekt.
Jag snubblade över julens överblivna röda värmeljus från IKEA. Dessa ljus är något mjukare än andra sterinljus och.. Vet du vad, det räcker med vit Hearty och lite av denna ljusmassa för att få till världens finaste gräddglass med jordgubbssylt!Stearin, kryddor och kaffe
Mjuk stearin färgar av sig i Hearty och lämnar som en syltkänsla med bitar efter sig medans hårdare stearin blir mer som solida fruktbitar. Men det är inte bara stearin som kan hjälpa dig att få till mer verklighetstrogen glass. Varför inte rota lite i kryddskåpet eller.. skafferiet!? Med hjälp av malen nejlika får man till gammeldags vaniljglass eller vaniljglass med chokladkross? Och med hjälp av malet kaffe får man till kaffeglass, som luktar kaffe!
Olika material blandar sig olika och här får man prova sig fram. Här sätter bara fantasin gränser! Men regel är att unvika "färska" och fuktiga [mat]ingredienser så att din deco inte ruttnar, givetvis. ∏-∏
Förutom stearin, kryddor och kaffe fungerar andra hobbymaterial i plast och paper också utmärkt att blanda i Hearty Clay.

Efterbearbetning
När du fått ur din glasskula ur molden behövs gentligen inte så mycket efterbearbetning. Men jag brukar fixa till kanterna så att de ser bra och lagom "smältande" ut, vidare använder jag en mjuk tandborste på kulan för att få till en mer verklighetstorgen glass-effekt. Vill du stapla fler kulor på varan så gör det innan torkning så att de passar. And that's it! Världens bästa deco glass! Efter torkning kan du sätta in hårdvara och sedan göra till smycke eller accessoar. Och du, de luktar ett bra tag om dom ifall du använt kryddor eller kaffe. Mumma °p°

Tänk vilken fruktansvärt rolig vänding det blev i ditt deco pysslande helt plötsligt!
s h o p   d e c o..
Hearty Clay
Padico Clay Tool Kit
Padico Clay Color ScaleKommentarer
Postat av: caroline

SUPER! jag har haft funderingar hur man gör det där :)

tack!

2011-01-25 @ 22:04:38
URL: http://wolfichan.blogspot.com
Postat av: Miko

Gud så smart! Det ska jag testa! <3

2011-01-25 @ 22:17:59
URL: http://frostcake.se
Postat av: Rebecca [Foto, Power metal och J-pop]

Smart:D O.o

2011-01-26 @ 06:55:53
URL: http://bymebecca.blogg.se/
Postat av: Reiko

Detta måste jag testa :O ... risken är ju stor för man försöker ta en smakbit bara!

Tack för det superbra tipset X) <3

2011-01-26 @ 08:15:30
URL: http://sushiflavour.blogg.se/
Postat av: E m i l y ♥

Oh, wow!! Gud vad häftigt att man kan göra så. Det ser ju verkligen ut som riktig glass ^^kramar =D

// Emily

2011-01-26 @ 13:20:13
URL: http://mikaelsdotter.webblogg.se/
Postat av: Astrid

Yay! Det ska jag prova.

2011-01-27 @ 19:43:54
Postat av: rebbz

Kan du inte visa hur man gör glassrån också? :)

2011-02-02 @ 02:59:54
Postat av: Sophia

Till rebbz:Jo, det är mysigt! Ska nog göra det, men lite senare!

Tack för tipset! ^w^

2011-02-04 @ 00:44:48
URL: http://www.okaeri.se
Postat av: Anna

hej, undrar är det inte svårt att få dit eye bolt/hårdvara efter leran torkat? har hitills satt fast dom och låtit det torka i hop, håller det sämre om man gör så?

2011-02-09 @ 03:07:41
Postat av: Molly Hantosi

Hejhej, jättefin blogg! Jag undrar ifall man kan blanda leran med strösocker??

2011-03-08 @ 12:46:49
Postat av: Pitchi

kan man göra så där med stearin med fimo också. för då gör man ju leran i ugnen så jag tänkte om det kanske smälter då. :o

2011-03-28 @ 19:23:05
URL: http://pitchi.blogg.se/
Postat av: okaeri-fan *w*

super bra tips! ^^

2011-05-29 @ 13:28:21
Postat av: Sötischen

Cowlt. Ska prova någon gång då jag har tid.

2011-06-17 @ 14:07:28
Postat av: angelica

nu har jag köpt nejlika och kaffe bönor, nu väntar jag bara tills hearty leran har kommit :D

2011-08-16 @ 21:13:03
URL: http://angelicasblogg.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

botten
okaeri

top

top